Нека се опитаме да си представим какво би станало, ако престанем да очистваме питейната вода поради липса на пречиствателна станция. Със сигурност всички, ползващи тази питейна вода ще се разболеем в кратък период от време.

Въпреки, че ние не го осъзнаваме, нашето здраве зависи от това как пречиствателната станция вградена в нашето тяло си върши работата. Тя има задачата да филтрира токсините и отпадъците от нашата кръв. Тази наша вградена пречиствателна станция са нашите бъбреци. Всъщност работата на бъбреците е да пречистват кръвта.

Далеч по-сложно, отколкото всяка пречиствателна станция бъбреците ни работят за да извършат няколко важни задачи. Те поддържат постоянно нивото на водата и ключовите химически елементи в телата ни. Когато ядем и пием течности, тялото ни приема това, от което се нуждае – енергия, хранителни съставки и вода за да се поддържат жизнените процеси. Остатъците от метаболизма и излишните количества вода, които не са нужни на тялото са отпадъци. Тези отпадъци попадат в кръвта и тя трябва да се пречиства непрекъснато, за да останем здрави. Бъбреците работят чрез филтриране на кръвта. Целта на бъбреците е да се поддържа хомеостазата – вътрешния баланс на вода и химически вещества.

С всеки удар сърцето изтласква порция кръв, която преминава през цялото тяло. Това означава, че здравите бъбреци работят непрекъснато за почистване на кръвта – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Всеки ден, бъбреците отделят около 2 литра излишни течности и химически отпадъци (урина). Капка по капка, урината се събира в пикочния мехур, докато той се напълни и усетим, че имаме нужда и чрез уринирането отстраняваме отпадъците от 

Call Now Button