Двама министри пристигат в понеделник в Пловдив, за да открият най-модерния център по хемодиализа на Балканите.

“Фърст диализис сървисиз – България” е базиран в сградата на Транспортна болница. Капацитетът му е 150 пациенти. След като заработи на пълни обороти, на практика в Пловдив и региона листата на чакащите да започнат хемодиализа ще бъде съкратен напълно.

Това е третият в града и шести в областта хемодиализен център, казаха нефролози. От РЗОК съобщиха, че са подписали договор с новия център за 12 000 процедури годишно.

Само в Пловдив без работещи бъбреци са над 300 души, а двата досегашни центъра – в Университетска болница и в МБАЛ “Пловдив”, поемат малко по-малко от 200 от тях. Недостиг на апарати има и в региона, където диализни центрове работят само в Асеновград и Карлово.

Новият център може да поеме до 150 нуждаещи се от диализа. С разкриването му пациентите ще започват процедурите навреме вместо в напреднал стадий, което води до тежки усложнения и листата на чакащите диализа пациенти с увредени бъбреци се скъсява драстично.

Тоталната реконструкция на помещенията в сградата на Транспортна болница са отнели 4 месеца. Сменена е дограмата, водната инсталация, бутани са стени, за да може болничните стаи в момента да поемат по 10 легла. Те са разположени така, че всеки пациент да може да вижда само по 4 души най-много, в отделни сепарета, за да се чувства по-уютно. На всяко легло има индивидуален телевизор със слушалки. Това позволява всеки пациент по време на 4-те часа, колкото трае хемодиализата, да може сам да избира програми, за да гледа телевизия. Всички монитори са бели, а осигуряването им е отнело месец.

При диализата особеното е това, че пациентите не пребивават тук, идват, извършва им се процедурата и си отиват, обяснява д-р Валери Цеков. Те са хора, които живеят по нормален начин вън от времето, когато трябва да се направи процедурата. Затова световната тенденция е тези центрове да бъдат да бъдат отделно от болниците, за да не се внушава на пациентите усещането, че са тежко болни.

В центъра в момента работят 4 лекари и 9 медицински сестри, а всички процедури се заплащат от Здравната каса.

Бил съм и другаде, но тук е различно. който и да питате, ще ви каже като мен, че по-добре от това не може да бъде, казва Петър Сираков – един от пациентите, който е един от първите пациенти в центъра.

Собственикът Сердар Ераслан, зам.-председател на турската бъбречна асоциация, е инвестирал в оборудването близо 1,5 милиона лева. Разкритите работни места засега са 16, но предстои да бъдат увеличени.

Галина КОНСТАНТИНОВА

12.10.2013 год.

Call Now Button